aku nie bkan reti dlm berblogger pon...sje je nk semakkan minda..hehehe

Sunday 27 March 2011

CHAR KOEY TEAW PENANG!!!!

salam......sbnarnyer ak xtwu nk post pe...ilang akal sbntar...hehhee..
tp ak ase lbih brfaedah ak post rsepi2 nie,,,dpt gak korg try kn2x...nie rsepi ak cilok je dri web mne tah...cume ak de ubh2 sket kpde rspi ak sndri,,,,,coz aku dh try...bleh than gak..huhhuhu....
so,spe2 ase nk try charkoeyteaw SENDIRI BIKIN,so folow this one yer..gudluck..huhhuh
Bahan-bahan ( 2 org )
·         * UTK PASTE *
·         200 gm udang
·         250ml air
·         4 ulas bawang putih di ketuk
·         6 sb sos tiram
·         3 sk kicap pekat
·         3 sb kicap manis
·         1 sk petis
·         2 sb pati ikan bilis / pati udang
·         2 sk garam (kalau sos tiram masin kurangkan 1sk)
·         1 sk gula

·         * UNTUK KOEYTEAW *
·         300 gm kuey teow
·         1 sb cili boh
·         kerang
·         sedikit kucai & taugeh
·         2 biji telur
Cara-cara
1.      UTK PASTE- Rebus udang dgn air. Bila udang dh nk msk, agkt udg 2 nthen toskn. Air rebusan 2 jgn buang taw....
2.      Campurkan suma bhn utk paste dgn air rebusan udg td, reneh smpai jd paste yg pekat. Pas2 ttup api biarkan paste sejuk n boleh je nk smpan if de lbey2....
3.      UTK KOEYTEAW- Tumis cili boh smpai garing. Ltakkn dlm 4sb paste td. Then, ltak udang yg kta rebus td n kerang. char kuey teow kn berkuah gak kn,so letak r sikit air dlm 1/2 cwn.
       tnggu smpai air ddih, then masukkan kuey teow, kucai, togey n kacau bg rata. Pecahkan telur, biar jap then kcau2 sket n bleh siap dh...Masak char koey teaw ni jap je 3-4min pon dh ley settle....tp,make sure api kuat r....flambe sket..huhuhu...
      Paste 2 dh de ase msin dy,so,pndai2 r korang bjet ase,ltak lada itam ker pape la yg korg mnat..huhuhu....slamat mncuba...!!!!!
pic nie bkn la ak yg wt k...
ak cilok jer...
tp ak dh try r sblm nie...
sdap siot...
tp depand pde kpakran korang r mng-flambe kn koeyteaw 2 yer..
gudluck.!!huhuh
5.      

No comments:

Post a Comment